ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ greece-salonika.blogspot.com
http://greece-salonika.blogspot.com/2008/02/blog-post_12.html
Ομαδικό πυρ των διεθνών ΜΜΕ κατά της Ελλάδας για το σκάνδαλο Ζαχόπουλου.
«Η υπόθεση Ζαχόπουλου άρχισε ως ένα ακόμα κοινότοπο, αν και γαργαλιστικό σκάνδαλο, το οποίο πάγωσε όλες τις μεταρρυθμίσεις, έσπρωξε την κυβέρνηση πιο κοντά στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών και ταρακούνησε συθέμελα την ελληνική κοινωνία», αναφέρεται σε ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters που αναδημοσιεύθηκε χτες από έγκυρα διεθνή ΜΜΕ..
Όπως οι New York Times: «Ολα τα δεινά της σύγχρονης Ελλάδας, ο νεποτισμός, η διαφθορά πολιτικών και δημοσιογράφων, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών στους εργασιακούς χώρους και η απουσία προοπτικής για τους νέους πτυχιούχους είναι οι παράμετροι που έρχονται στο προσκήνιο», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι «παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή να καταπολεμήσει τη διαφθορά, η Ελλάδα από την 49η θέση που κατείχε στον κατάλογο της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια το 2004 έχει υποχωρήσει στην 56η θέση, κάτω από την Ιορδανία, την Κόστα Ρίκα και την Μποτσουάνα».
Προσδίδοντας έμφαση στις πολιτικές πτυχές της υπόθεσης η ανταποκρίτρια της New York Times (αλλά και του Cnn)Ανθή Καρασάββα υπογραμμίζει ότι «η Δικαιοσύνη ερευνά καταγγελίες για διασπάθιση χρημάτων των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τον Χρήστο Ζαχόπουλο και για παράνομες άδειες οικοδόμησης σε χώρους με αρχαιολογικούς θησαυρούς».
Σε δημοσίευμα της Daily Telegraph επισημαίνεται ότι «η υπόθεση πλήττει ευθέως τον πρωθυπουργό, καθόσον ο Ζαχόπουλος ήταν προσωπικός του φίλος και ο ίδιος κατείχε και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Πολιτισμού κατά τη διετία
2004 – 2006».
Ανάλογου περιεχομένου και ύφους είναι και τα άρθρα που φιλοξένησαν οι γαλλικές εφημερίδες Le monde και Le figaro.
Σε περιγραφές της εικόνας που προβάλλουν τα ελληνικά ΜΜΕ περιορίζονται τα δημοσιεύματα των ιταλικών εφημερίδων Il Sole 24 Ore και Corriere della sera, αλλά και του περιοδικού Panorama, οι συντάκτες των οποίων αποφεύγουν τα προσωπικά σχόλια.
Στον αντίποδα, ο John Carr, ανταποκριτής της The Times, υπογραμμίζει ότι «αυτό που ξεκίνησε ως ροζ σκάνδαλο, μετά από δυο απόπειρες αυτοκτονίας και καταγγελίες για εκβιασμούς, διαφθορά και παράνομες άδειες οικοδόμησης σε αρχαιολογικούς χώρους, πλήττει το κύρος του υπουργείου Πολιτισμού».
Πιο δηκτική η ανταποκρίτρια της La liebre Belgique Αγγελική Κουρούνη σημειώνει ότι «η Μελίνα Μερκούρη είχε πει ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Από τις 20 Δεκεμβρίου είναι βιομηχανία σκανδάλων».
Μακράν πιο επιθετικά είναι τα σχόλια των γερμανικών ΜΜΕ..
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αφού αναφέρεται στις καταγγελίες για χορήγηση αδειών οικοδομής σε αρχαιολογικούς χώρους από τον Χρήστο Ζαχόπουλο, επισημαίνει σαρκαστικά ότι ο κύριος αυτός «εμφανιζόταν ως κήρυκας της δημόσιας ηθικής και ζητούσε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».
Το πιο επιθετικό πάντως σχόλιο είναι της Ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle... Ο συντάκτης του σημειώνει ότι:
«όσο χειμαρρώδεις είναι οι Ελληνες όταν πρόκειται να υπενθυμίσουν στους άλλους το αρχαίον κλέος τόσο ανεπαρκείς είναι στην προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς»..