2008-04-17

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ... ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ. ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ...

http://press-gr.blogspot.com/2008/04/blog-post_9496.html

Κάψιμο βιβλίων...

,
Με αφορμή την απόφαση απόσυρσης του βιβλίου της Ερσης Σωτηροπούλου
.. ,
Ίδια μυαλά, ίδιες τακτικές, σε ένα κόσμο, που μονολογούμε για να το πιστέψουμε και οι ίδιοι, ότι άλλαξε. Σε ένα κόσμο που θορυβήται και μάχεται για το ασήμαντο, μένει απλός θεατής σε ένα χιλιοπαιγμένο έργο που το βλέπουμε με διαφορετικούς ηθοποιούς κάθε φορά.Και ενώ οι αυτοκράτορες στη Ρώμη έκαιγαν τα χριστιανικά βιβλία, ο Γκαίμπελς στη Γερμανία του Χίτλερ έκαιγε τον Μπρεχτ, Μαν, Ζολά, Φρόυντ, Χεμινγουέι, Αινστάιν κα, και ο Πινοσέτ καταργούσε τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες. Άκρως επικίνδυνα βιβλία για το κοινωνικό σύνολο!
Και για να έρθουμε στα ελληνικά χώματα. Το κάψιμο του βιβλίου του Ανδρουλάκη με τον Ψωμιάδη σε ρόλο πυρομανή συνεχίζεται με την προσωρινή απόφαση απόσυρσης του βιβλίου της Έρσης Σωτηροπούλου "Ζιγκ Ζαγκ στις Νεραντζιές". Τον ρόλο του βενζινοκομιστή τον παίζει ο κ.Πλεύρης ο οποίος κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για απόσυρση του βιβλίου από τις σχολικές βιβλιοθήκες με την αιτιολογία πορνογραφικού περιεχομένου.
Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Μάλλον θα το διαβάσουν πολλοί. Γιατί το απαγορευμένο είναι και γλυκό. Μήπως αυτός που φωνάζει είδε να αποσύρονται από τις Δημοτικές βιβλιοθήκες τα βιβλία του "Η κοσμοθεωρία του εθνικισμού' και οι ¨΄Ελληνες φιλόσοφοι¨επί δημαρχίας Δημήτρη Μπέη με μια άλλη κατηγορία;Η ιστορία επαναλαμβάνεται συνέχεια. Σε διαφορετικές εποχές με διάφορους πρωταγωνιστές. Οι οποίοι καίνε βιβλία για να κρατήσουν ένα λαό αμόρφωτο και συνεπώς χειραγωγημένο στις δικές τους πεποιθήσεις.
Ας συνεχίσουμε λοιπόν να ζούμε στη δημοκρατία που κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για το τι θα βλέπουμε και διαβάζουμε. Ας καταστρέψουμε τα πάντα και ας ζήσουμε οχυρωμένοι στον στρουθοκαμηλισμό της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που θα μεγαλώνει τυφλά και κουφά παιδιά. Σε μια κοινωνία που αφορίζει τον Καζαντζάκη γιατί δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθος κάποιων άλλων ανθρώπων. Διαφορετικών.
Και τελειώνω με αυτό που είπε ο Χάινε: "Εκεί όπου καίγονται βιβλία, και άνθρωποι θα καούν σύντομα".



ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ. ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ... ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ!