2008-03-14

ΚΑΤΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ-κοσμάκης

Προς κ. Λαζόπουλο (2‏)...
http://press-gr.blogspot.com/2008/03/2.html
""Μήπως έχετε λησμονήσει το ρόλο του καλλιτέχνη και βρίσκεστε σε διατεταγμένη υπηρεσία;
Γράφει η Έλλη Παπαθανασίου..
Κύριε Λαζόπουλε,
Αφού πρώτα ομολογήσω ότι εξακολουθώ να σας θεωρώ έναν ευφυή άνθρωπο, θέλω εκ νέου να μοιραστώ μαζί σας καθώς και με τους αναγνώστες του γνωστού και με μεγάλη αναγνωσιμότητα blog Press-gr τις ακόλουθες σκέψεις μου:
Από τη μία η ΝΔ αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ –προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αποενοχοποιηθεί για τις κυβερνητικές της αμαρτίες. Το ΚΚΕ απολύτως συνεπές με την μετά-89 ιστορία του και αυτό με τη σειρά του κάνει αντιπολίτευση εξίσου σε ΝΔ και Πασοκ –επιχειρώντας να παγιώσει το βολικό για αυτό επιχείρημα ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ίδιοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στη μεν Βουλή αντιπολιτεύται πρωτίστως τη ΝΔ αλλά στα τηλεοπτικά παράθυρα τα στελέχη του, επίσης, καλλιεργούν κλίμα ταύτισης των δύο κομμάτων.
Σε ό,τι δε αφορά εσάς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «απολαμβάνει» των, σε πολλές περιπτώσεις, προσβλητικών σας σχολίων ενώ από τη ΝΔ μόνο κάποιοι αναλώσιμοι υπουργοί δέχονται τη «σφοδρή» κριτική σας αλλά ο μεγάλος κυβερνήτης της χώρας βρίσκεται στο απυρόβλητο.
Και όχι μόνο αυτό αλλά:
1ον) ως «σύγχρονος» Αριστοφάνης (!!!) δεν έχετε αμφισβητήσει ποτέ τις καλές προθέσεις του Καραμανλή (σας υπενθυμίζω ενδεικτικά την ατάκα "θα πάρει ο Καραμανλής τη μυγοσκοτώστρα της κάθαρσης",
2ον) συγκρίνοντας Καραμανλή-Παπανδρέου ο τελευταίος δεν έχει, σύμφωνα με εσάς, την παραμικρή ελπίδα, και
3ον) η κριτική που ασκείτε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ βασίζεται εν πολλοίς στις δημοσκοπήσεις και όχι τόσο σε αυτά που λέει και πράττει, ενώ ταυτόχρονα προστατεύετε αυτόν που κυβερνά με τις γνωστές συνέπειες για την κοινωνία αλλά και τα εθνικά μας συμφέροντα.Ως σκεπτόμενος πολίτης αποδέχομαι τους πολιτικούς σκοπούς που εξυπηρετούν τα τρία κόμματα, το καθένα για τους δικούς του λόγους. Αναρωτιέμαι, όμως, για τους σκοπούς ενός καλλιτέχνη όπως είστε εσείς.
Μήπως, λέω μήπως, είστε κομματάκι εμπαθής με τον Παπανδρέου; Μήπως εξυπηρετείτε συμφέροντα τρίτων; Μήπως συμπάσχετε, αν όχι ταυτίζεστε, με τους ομοίους σας; Μήπως κάθε φορά υπερβαίνετε όλο και περισσότερο τα όρια, αν όχι τα εσκαμμένα με προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς απέναντι σε ένα πρόσωπο που εκφράζει μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού;
Μήπως έχετε λησμονήσει τον ρόλο του καλλιτέχνη και βρίσκεστε σε διατεταγμένη υπηρεσία; Μήπως αντί να αφυπνίζετε συνειδήσεις εσείς τις κατευθύνετε προς πρότυπα και μοντέλα που παρασάγκας απέχουν από την επαναστατικότητα που δήθεν επικαλείστε; Μήπως γνωρίζετε ποιά συμπαθής κατηγορία των συνανθρώπων μας χαρακτηρίζεται από εμπάθειες;
Μήπως τελικά, για εσάς, κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου;;;
Αναμένοντας τη στιγμή που θα ασκήσετε επιτέλους τη δέουσα κριτική απέναντι στον νυν και όχι τον αυριανό πρωθυπουργό της χώρας...
Με εκτίμηση""


ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΛΕΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΩΣ Η ΤΕΧΝΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΑΣΚΩΝΤΑΣ ... ΕΞΟΥΣΙΑ.
""Μα καλά, δεν έχετε ακούσει για "στρατευμένη τέχνη";Δεν υπάρχει πιο ολισθηρός κατήφορος από τον κατήφορο στον οποίο οδηγεί η "τέχνη". Και τούτο γιατί ο καλλιτέχνης μπορεί "καλλιτεχνική αδεία" να παραποιεί την πραγματικότητα κα να την παρουσιάζει όπως θέλει, παρασύροντας τους αφελείς και περνώντας με ύπουλο τρόπο τις δικές του πεποιθήσεις ενώ απολαμβάνει μια ιδιότυπη καλλιτεχνική ασυλία. Ταυτόχρονα η τέχνη εκμεταλλεύεται την φετιχιστική σχέση του απλού ανθρώπου με την εξουσία. Σατιρίζοντας την εξουσία δίνει στο κοινό μια ψευδαίσθηση «συμμετοχής στην αντίσταση». Μόνο που η αντίσταση αυτή είναι τόσο ανώδυνη για την εξουσία που μάλλον την επιδιώκει. Πρόκειται για έναν θαυμάσιο συνδυασμό. Και η εξουσία κάνει τη δουλειά της και ο ανθρωπάκος - μέσω της τέχνης - εξωτερικεύει την αντίθεσή του στην εξουσία και αισθάνεται «ελεύθερος». Κάπως έτσι γίνονταν και στην εποχή της χούντας, όταν κάποιοι τραγουδούσαν απαγορευμένα τραγούδια ή έλεγαν ανέκδοτα και νόμιζαν ότι κάνουν αντίσταση. Δυστυχώς όμως οι χούντες δεν πέφτουν ούτε με ανέκδοτα ούτε με τραγούδια. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η τέχνη σε πολλές περιπτώσεις πραγματικά «αφυπνίζει». Αλλά και τότε υπάρχει το μειονέκτημα απευθύνεται σε κοιμισμένους. DOMINUS""

ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΜΙΣΗΣΑΝ... Ο βΛΑΚΗΣ χΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΩΣ ΟΧΙ.
ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ... ΤΗΣ ΠΛΟΥΣΙΑΣ... ΑΡΙΣΤΕΡΑΑΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΣ