72 δις. Το «φέσι» Αλογοσκούφη- Καραμανλή.
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας
Μας έχουν πρήξει ,οι Σύμβουλοι Επικοινωνίας, της κυβέρνησης με το νέο δίλημμα «Υπεύθυνοι (για την Φοροκαταιγίδα; ) και Ανεύθυνοι» ,αλλά και με την «πραγματική οικονομία» , λες και ταδισεκατομμύρια που έχουν χαθεί στα χρηματιστήρια ήταν άυλα.
Ο «υπεύθυνος» υπουργός για την οικονομία, ο κ. Αλογοσκούφης , παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει περιθώρια να κάνει κάτι καλύτερο, επειδή, τον δυσκολεύει το βάρος του υπέρογκου δημόσιου χρέους, που κληρονόμησε από το παρελθόν. Ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ.
Το χρέος της κεντρικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του κ. Αλογοσκούφη, θα διαμορφωθεί στα 273.556 εκατ. ευρώ το 2009 ή 105,1% του ΑΕΠ, από 259.631 εκατ. το 2008.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε ,«το υπέρογκο δημόσιο χρέος», το 2003, στα 175.439 εκατ. ευρώ, έναντι 166.117 εκατ. ευρώ του έτους 2002. Δηλαδή, από τον Ιανουάριο του 1945, μέχρι το Δεκέμβριο του 2003, σε 58 χρόνια, συσσωρεύθηκε δημόσιο χρέος 175.5 δις ευρώ, και στα 5 χρόνια, των Καραμανλή-Αλογοσκούφη
Για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, θα πρέπει να συγκρίνουμε το 2004, γιατί «οι ολυμπιακές δαπάνες» είχαν ήδη αποφασιστεί. Άρα για το 2004 ήταν συνυπεύθυνος και ο Σημίτης. Το χρέος έκλεισε το 2004, μαζί με την «απογραφή» στά 201.244 εκατ. ευρώ. (ως ποσοστό του ΑΕΠ 120,4%). Επομένως, οι κ.κ. Καραμανλής- Αλογοσκούφης, προσέθεσαν 72 δισ. και κάτι ψιλά.
Αυτή είναι η πραγματική πραγματικότητα.
Tο Δημόσιο το 2009 θα πληρώσει περίπου 43 δισ. ευρώ για να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος, που , σαν απόλυτο μέγεθος συνεχώς αυξάνεται, και για να πληρώσει τα τοκοχρεωλήσια το υπουργείο Οικονομίας θα δανειστεί 41 δισ. ευρώ. Το κόστος δανεισμού είναι«θηλιά» στον λαιμό του προϋπολογισμού, λόγω των αβεβαιοτήτων στη διεθνή οικονομία, αλλά και της τακτικής των ελληνικών Τραπεζών.
Το «ανεύθυνο» λαϊκίστικο ερώτημα, είναι, το πως συσσωρεύτηκαν τά 72 δίς χρέους, τη στιγμή που έγιναν αποκρατικοποιήσεις, οι μισθοί και οι προσλήψεις πάγωσαν, το δημόσιο κατέρρευσε, τα νοσοκομεία έμειναν χωρίς προσωπικό, και οι συνταξιούχοι χωρίς φάρμακα.
Για πέντε χρόνια, η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι, η «πραγματική οικονομία». Δηλαδή τα Βαλτοπέδια του real estate. Όπως είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, «η συγκυρία δεν επιτρέπει ούτε λαϊκισμούς, ούτε «πακέτα», που μπορεί να τινάξουν τα πάντα στον αέρα». «Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία θα είναι οι ελάχιστες δυνατές- είπε ο κ. Καραμανλής στο υπουργικό συμβούλιο - και δεύτερον πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ασθενέστεροι, αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» .
Επομένως, πρώτα οι τράπεζες. Επειγόντως «πακέτο» 28 δις για τις άυλες απώλειες των τραπεζών , και , 11,3 δισ. για τα Ταμεία και τους « πραγματικούς ανθρώπους» που δεν έχουν γιατρό και φάρμακα, και 7,2 δισ. στο υπουργείο Παιδείας, για τον ελληνισμό του αύριο.
Όπως δήλωσε, ο «δερβέναγας» του Τρισέ , κ.Προβόπουλος, το 2009 λήγουν πάσης φύσεως ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών , συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ. Αν προσθέσετε και τις επισφάλειες 9 δίς , από τα δάνεια στην ναυτιλία, βρίσκουμε τα 27 από τα 28 δις.
Το «πακέτο» δεν αφορούσε επομένως στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αλλά στην εγγύηση των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων, ώστε να μην γίνουν «τοξικά», και επιδεινώσουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που τις έχουν δανείσει. Σύμφωνα με στοιχεία από του Βloomberg , τα χρέη από ομολογοποιημένα δάνεια ,των ελληνικών Τραπεζών μέχρι το 2012, ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ συνολικά. Ένα ποσό που δείχνει και την κρισιμότητα της (πραγματικής) κατάστασης.
Ο κ. Προβόπουλος, είπε, ότι το ύψος της ενίσχυσης των τραπεζών, «καθορίστηκε», χωρίς να προσδιορίσει από ποιον. «Καθορίστηκε», έτσι αόριστα και απρόσωπα. « Καθορίστηκε ,αφού ελήφθη υπόψη, αφενός το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και αφετέρου το γεγονός ότι το 2009 λήγουν πάσης φύσεως ομολογιακές εκδόσεις στις τράπεζες, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ».
«Το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης» , δεν αποτελεί συγκριτικό μέγεθος για αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, ούτε της τράπεζας της Ελλάδος. Επομένως το ύψος του πακέτου καθορίστηκε από τηνΦραγκφούρτη και τον κ.Τρισέ. Πρόκειται για «μαϊμού εθνικό πακέτο» , αφού και τους όρους του, τους καθόρισε η Επιτροπή.
Το μόνο εθνικό στοιχείο που έχει τι είναι ότι το βάρος του θα πέσει τελικά, στον ελληνικό λαό και όχι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Δεν έχετε απολύτως κανένα δικαίωμα να παραπληροφορείτε, να παραπλανάτε, να τρομάζετε τους Έλληνες πολίτες» είπε στη Βουλή, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο υπουργός εθνικής οικονομίας, και εννοούσε ότι αυτό είναι μόνο δικό του δικαίωμα.
«Αποκλείουμε ρητά και κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αύξησης των φόρων», τόνισε ο Πρωθυπουργός, στη βουλή. Ο προϋπολογισμός περιέχει πλήθος νέων φόρων ύψους 7,1 δισ. ευρώ τους οποίους θα πληρώσουν κατά κύριο λόγο τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Τα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά +12% σε σχέση με το 2008), παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, τη μείωση της κατανάλωσης, την κατάρρευσή της οικοδομής, και την αναμενόμενη κατάρρευση των εισροών από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.
Υπευθυνότητα λόγων και έργων.
«Αντιμετωπίζουμε τα πάντα με υπευθυνότητα και ρεαλισμό που απαιτούν οι περιστάσεις. Η εξέλιξη της κρίσης είναι πέρα από κάθε πρόβλεψη. Ως πρόσφατα οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούσαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν η έκρηξη του πληθωρισμού, κι όμως άρχισε να υποχωρεί», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, στη βουλή ,αποδεχόμενος ότι μπορεί να προβλέψει μόνον ότι προβλέπουν οι άλλοι.
Σπύρος Χατζάρας